Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и риба.
Това показва широко изследване във Великобритания, публикувано днес в САЩ и цитирано от БГНЕС.
"По-голямата част от разликата в риска вероятно идва от последиците за холестерола и артериалното налягане, което като цяло е по-високо при невегетарианците и показва важната роля на храненето за предотвратяването на сърдечните заболявания", заяви д-р Франческа Кроу от Оксфордския университет във Великобритания, основен автор на изследването.
Това е най-широкото проучване, правено някога във Великобритания. При него е била сравнена честотата на сърдечно-съдовите заболявания при вегетарианците и при невегетарианците.
В проучването участвали близо 45 000 доброволци на възраст между 50 и 70 години в Англия и Шотландия.
В тази група 34% били вегатирианци, рядко висок брой при подобен вид изследвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления за рисковете от сърдечно-съдови заболявания за всяка една от двете групи.
"Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е около една трета по-нисък при вегетарианците спрямо невегетарианците", заяви проф. Тим Кей, заместник директор на департамента "Епидемиология на рака" в Оксфордския университет и съавтор на изследването.
Учените взели предвид редица фактори, за да изчислят риска - възрастта, дали участниците са пушачи, количеството консумиран алкохол, физическата дейност, нивото на образование и обществено-икономическата среда.
Участниците, които били изследвани през 90-те години на миналия век, отговорили на подробни въпроси за здравословното си състояние и начина си на живот.