Тиквата е една от много полезните и вкусни есенни храни.
Използвайте момента, докато пазарът изобилства от най-различни по големина, цвят и форма тикви, за да експериментирате различни рецепти с този така вкусен зеленчук.
По-добрият начин за приготвяне на тиква е задушена или печена, вместо варена, защото така се запазват по-голяма част полезните й вещества.
Все пак, крем супа от тиква е вкусно есенно ястие и приятно разнообразие на менюто ви.
За проблеми със съня, освен сок от череши, се препоръчва и сок от тиква в комбинация с прясно изцеден лимон, мед и гореща вода. Тази отвара успешно се бори и със стреса.
Ако варите тиква и ви остане вода, може да я използвате за компреси срещу екземи, рани и обриви.
Самите тиквени семки са много полезни и борят остеопорозата и глистите.
Като цяло тиквата е богата на важни диетични и вкусови качества, а хранителната й стойност силно наподобява тази на картофите. Месото на тиквата няма силно изразен аормат, затова е необходимо допълнително овкусяване с канела, джинджифил, чесън, червен пипер или кърси.
Не подценявайте този дар на природата, а го използвайте винаги щом можете. Може да приготвите тиквата като основно блюдо или десерт с мед и канела. Открийте вашата любима рецепта и я приготвяйте винаги щом можете и ви се хапва нещо здравословно.