Желателно е да избягваме препечените хрупкави картофи, както и прекалено препечените, стигнали до прегоряване, филийки хляб. И двете съдържат опасно високи нива на химикал, причиняващ рак, пише "Дейли Телеграф".
Ново проучване измери количеството акриламид – токсин, причиняващ рак – в препечените картофи, чипса и препечените филии, приготвени в домашни условия.
Новите изследвания показали, че печените картофи и чипсът трябва да се готвят до светло златист цвят, а хлябът да се препича до "най-светлия приемлив цвят". В по-хрупкавите и по-препечени картофи, чипс и хляб има по-високи нива на акриламид.
Химикалът, който е доказан канцероген, се образува от реакцията между аминокиселини и захарите и вода, които се съдържа в картофите и хляба, когато са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.
Проблемът е, че печените картофи и чипс са най-апетитни, когато са с по-тъмен цвят и са хрупкави, а в същото време точно в тях нивата на акриламид са най-високи.
Учените са установили, че канцерогенният химикал варира много в зависимост от продължителността на печенето.
Най-дълго готвеният чипс съдържа 1052 микрограма акриламид на килограм – 50 пъти повече, отколкото този с най-ниски дози.
Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма акриламид на килограм – 80 пъти повече, отколкото в най-бледата партида.
Същото е вярно и за препечените филийки. Най-бледите съдържат само 9 микрограма на килограм, а прегорелите – 167 микрограма – почти 19 пъти повече.
Специалистите все още провеждат изследвания за това какво е безопасното ниво акриламид.
За водата в ЕС е прието ограничение от 0,1 микрограма на литър. Това количество е много по-ниско от съдържащото се в печените храни и кафето.
Вижте още:
Как да се заредим с позитивизъм рано сутрин?
Животът е прекрасен... на село
Най-здравословната закуска е с яйца
Не пропускайте нищо от най-новите статии в рубриката ни "Здравословно", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>