Зимата упорито не желае да си тръгне и все още ни държи сковани в студ и лошо време. Това обаче има и своята добра страна, дава ни още време да се радваме на класическите напитки на зимата – горещ шоколад и греяно вино.
И двете са вкусни и много полезни, с които не само ще се стоплите, но и ще върнете доброто си настроение и усещане за домашен уют.
За да не сме голословни, ще ви дадем лесни рецепти за приготвянето на тези напитки.
Горещ шоколад с бадемово мляко
Продукти за 4 чаши:
*4 чаши бадемово мляко (как се прави то, може да прочетете тук)
*2 пръчки канела
*¼ какао на прах
*приблизително 60 грама черен шоколад (поне над 70% какао)
Най-добре е да не се добавя допълнително захар, но ако ви нагарча, то може да прибавите лъжичка кафява захар или подсладител. Кипнете млякото, като пуснете в него пръчките канела. Оставете го на тих огън за десетина минути, след което добавете останалите продукти. Оставете на котлона за още две-три минути, като през това време бъркайте внимателно. Напитката вече е готова. Може допълнително да украсите чашите, в които сте я налели с пръчки канела.
Втора рецепта за горещ шоколад:
Необходими продукти:
* 1 л прясно мляко
* 230 г черен шоколад (70% какао)
* 120 г млечен шоколад
* 1 щипка сол
Натрошете шоколадите наситно. Загрейте 1/3 от млякото и към него добавете двата вида шоколад и щипка сол.
След като шоколадът се разтопи, се добавя останалото мляко. Загрява се и се разбива добре с телена бъркалка.
Ще ви изброим и няколко причини, с които горещият шоколад е полезен: стимулира мозъка, съдържа мощни антиоксиданти, подобрява настроението, влияе добре на артериалното здраве, така че пийте спокойно
За греяното вино пък казват, че е зимният вариант на сангрията.
То сгрява ръцете, сърцето, настроението и духа, а и за него не е нужен специален повод – сезонът му започва от първия сняг или дори от първия запален огън в камината и продължава през целия декември или и доста след това, докато имаме настроение и ни е вкусно.
Ето и една рецепта за приготвянето на греяно вино:
Необходими продукти:
1 бутилка плодово червено вино
1 ч. ч. порто или мадейра
7 зърна кардамон
7 карамфилчета
2 пръчки канела
3-4 резена джинджифил
1 пръчка ванилия
1 шепа стафиди
1 ч. ч. белени бадеми
15 см лента портокалова кора
3 с. л. мед
3 с. л. кафява захар
½ ч. ч. водка
Начин на приготвяне:
1. Кората от портокал се набожда с карамфилчетата.
2. Смесват се всички съставки без водката и всичко се загрява бавно, докато течността „зашуми”. Оставя се да постои, похлупена, за 1 час.
3. Преди да се поднесе, се загрява, без да завира, добавя се водката и се налива в чаши. Във всяка чаша трябва да има по няколко бадема и стафиди.
Повече за традицията на греяното вино можете да прочетете ТУК!