Само с кратък поглед по бюрата на колегите в офиса можете да разберете, че сезонът на вирусите вече е тук.
Капки за нос, витамин С, кърпички и сиропи са се настанили между мониторите, мишките и документите, надничат от рафтовете вкъщи и на човек му идва просто да се завие и да се покаже отново чак през пролетта.
За съжаление, това не е приложим вариант, така че вместо да проклинаме съдбата си на родени по тези географски ширини, по-добре да се възползваме от даровете на природата по най-добрия начин и да прекараме една хубава есен и уютна зима – здрави и с настроение.
Рецептата, която сега ще ви дадем, става все по-популярна и вероятно поне един ваш познат вече я прилага.
Прави се много лесно и се състои от две съставки с почти магически свойства – мед и джинджифил.
Два корена от джинджифил се обелват и настъргват на ренде. Смесват се с половин килограм домашен пчелен мед. Разбърква се добре и се държи в хладилника.
Кой чай за кое заболяване помага
От сместа се консумира по 3-4 пъти на ден по една супена лъжица, а вкусът е повее от зашеметяващ – сладко-пикантен, сгряващо-вкусен.
Джинджифил ще намерите в био-магазините или в големите супермаркети, а за меда можете да се доверите на някой местен производител.
Нека наистина да е домашен, а не пълен с глюкозо-фруктозен сироп, защото това просто не е мед.
Плодовете, които ще държат грипа далеч от нас тази зима
На някои места можете да намерите съвет да не разбърквате сместа с дървена лъжица, но това не е нужно. Контактът на метала и меда не разваля качествата му.
Сместа от мед и джинджифил повишава имунитета, нормализира нивото на холестерол и има противовъзпалително действие.