Да готвиш здравословно не винаги е лесно, особено когато вечер не остава много време за приготвяне на храната, а се прави нещо набързо.
Ето няколко готварски техники, които ще ви помогнат да готвите хем по-здравословно, хем по-вкусно и лесно.
Пасиране
Това е бърз и удобен начин за направа на сосове. Много по-добре е да си пасирате, отколкото да купувате готови сосове и с тях да заливате блюдата. Освен това с обикновен пасатор ще станете виртуоз в крем супите, които са полезни, засищащи и вкусни.
На пара
Това е най-добрият начин за приготвяне на храна, особено на зеленчуци. Експериментирайте свободно с този метод и забравете за пърженето. Ако готвите зеленчуци на пара, може да използвате водата, която е била под храната, като бульон.
Във вряща вода
Вместо да пържите яйцата, просто ги направете по панагюрски – в кипнала вода. Този метод е подобен на готвенето на пара. Няма да сбъркате, ако го наложите във вашата кухня. Сьомга, пиле, яйца и зеленчуци се готвят много вкусно и здравословно по този начин.
В хартия/фолио
Готвене в пергамент или фолио е лесен и удобен начин за приготвяне на храна на фурна, особено на риба. Освен това по този начин по-трудно бихте успели да препечете храната. Тя ще стане вкусна, крехка и сочна.
Друг трик е да си планирате менюто за няколко дена напред. Така няма да се чудите какво да готвите вечер и да посягате към полуфабрикатите и брошурите за доставка по домовете.
Друго важно е да готвите с подходящите мазнини и да внимавате за точката им на димене, за която вече ви писахме.
Също така внимавайте с порциите, не препълвайте чинията, за да не изядете ненужно количество храна. Вече сме в сезона на салатите и плодовете, така че наблегнете на тях.