Консумацията на риба поне два пъти седмично може да намали риска от появата на депресивни състояния с 25%, показва ново европейско проучване.
Данните се отнасят най-вече за жените. Това е така, защото омега-3 мастните киселини от рибата се свързват с женския полов хормон естроген, а това подобрява мозъчната функция и води до по-малко депресивни симптоми, допълват учените.
В изследването са били анализирани около 1400 души на възраст между 26 и 36 години за период от пет години. Освен риба експертите съветват да похапваме по-често и миди и скариди, в които също се съдържат омега-3 мастни киселини, както и микроелементите йод и цинк.
Близо 20 на сто от хората в световен мащаб в някакъв период от живота си изживяват депресивни епизоди, като жените са два пъти по-предразположени към тях в сравнение с мъжете.
Сред най-препоръчваните за ядене морски и речни обитатели са рибата тон, сьомгата и сардината.