Възпаленото гърло е сред най-разпространените симптоми, които могат да възникнат по всяко време на годината, така че винаги трябва да сме подготвени и да знаем как да се справим с болките и дразненията в тази област.
* Продуктите с твърда консистенция са травмиращи за възпалената лигавица на гърлото. Затова е удачно те да се изключат временно от хранителния ви режим.
* Най-добре е храната ни да се състои от разнообразни супи (топли, но не и горещи), каши, мек хляб и варени зеленчуци. Народната медицина препоръчва използването на тиквата като средство срещу ангина. Тя може да се запече или свари, да се направи на сок или крем супа. Съдържащите се в тиквата вещества облекчават болката и намаляват интензивността на възпалението.
* Болното гърло и нискокалоричната диета са несъвместими. Наличието на достатъчно мазнини в храната оказва положителен ефект върху лигавицата и облекчава дишането. Мазнините съдържат витамин А и Е, а те са сред основните антиоксиданти, подпомагащи оздравителните процеси.
* Лукът и чесънът съдържат големи количества природни антибактериални вещества и ефирни масла, което е от полза при болното гърло. Повечето подправки, най-вече тези с остър вкус, ще трябва временно да се ограничат.
* Много диетолози препоръчват при ангина да се ядат мед, цитрусови плодове, шоколад и орехи. С тях обаче обаче не бива да се прекалява - те наистина помагат, но предозирането им може да провокира силна кашлица, особено при склонност към алергии. Така че е добре да се почне с по-малки количества от тези храни, за да се наблюдава как реагира организмът.
* Излишно горещата, както и студената храна дразнят болното гърло, травмират го допълнително, а лигавицата реагира на това с още болка.
* Пийте повече топли напитки като мляко, топъл компот, а чайовете от джинджифил, карамфил и мента са сред най-ефикасните течности.