Климатичните условия навън ясно ни напомнят, че все още е зима и пролетта ще почака.
Важно е менюто ни през студените месеци да е богато на витамини и минерали, за да се чувстваме енергични и да не се поддаваме на зимните депресии и липса на желание за движение.
Ето и кои са плодове и зеленчуци на студените месеци, от които спокойно можете да си набавяте нужната доза свежест и здраве.
Ябълки
Те се намират по пазарите целогодишно и знаете какво казват – ябълка на ден държи доктора надалеч. Това е напълно вярно и няма да сбъркате, ако хапвате ежедневно от този плод. Можете да си припомните какво повече сме ви писали за него и полезните му свойства ТУК.
Райска ябълка
Отново типично зимен плод. Тя е с приятен сладък вкус, добър източник на витамин С и фибри. Консумирайте райската ябълка както ви харесва - сурова, нарязана на малки парченца и сложена в кекса.
Репички
Изключително богат източник на витамин С. Можете да ги приготвяте на пара, да ги режете в салатата или просто да ги хрупате в чист вид. Постарайте се само да ги измиете и почистите добре преди консумация.
Червен портокал
Той прилича на грейпфрут, но не е. Изобилства на витамин С и полезни фибри. Можете да го белите и хапвате на парчета, в комбинация с други плодове в плодова салата или да ги прибавяте към сладкиши и кремове. Важното е само да го консумирате колкото може по-често.
Снежен грах
Познати са три вида грах – градински/зелен, снежен или бял и хрупкав грах. Снежният е подходящ за добавка към макаронените изделия. Той е вкусен, богат на витамин С и витамин К. Добре е да се готви веднага след като е купен и да не престоява дълго в хладилника.
Зеле
Няма как зимата да мине без зелеви сарми и кисело зеле. Има най-различни варианти за консумацията му и всяка домакиня ги знае. Добре е и да го хапвате сурово на салата, в комбинация с моркови и зехтин. Само 100 г кисело зеле дневно ще осигури на тялото ви необходимото количество витамин С.Киселото зеле не губи своя витамин С и дори е по-полезно в това отношение от прясното.
Карфиол
Чудесен вариант за зимна прясна салата. Можете да го разделите просто на розички, да измиете, овкусите със зехтин, сол и оцет по ваш вкус и да консумирате с наслада. Карфиолът е богат на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина.
Това е перфектната храна за хора, които имат проблеми с теглото и искат да свалят килограми, тъй като не съдържа мазнини, а в 100гр карфиол има едва 20 калории.
Чесън
Да, той има силен и натрапчив аромат, който някои хора искрено не могат да понасят. Но чесънът е антибиотикът, дарен ни от природата. Той съдържа жизненоважното химично съединение алицин, което е чудесно терапевтично средство. Алицинът, който съдържа сяра, е виновникът за аромата на чесъна. Човечеството използва чесън повече от три хиляди години, а през Първата световна война хирурзите са го използвали за антисептик при лечение на рани. Освен това с него може да се лекува косопад и акне.
Джинджифил
Той е суперхрана, помага срещу настинки, укрепва имунитета и може да се консумира по най-разнообразни начини, основно като подправка към ястията. Вижте как да си приготвите вкусен джинджифилов крем тук.