Имаме навика често да ви напомняме колко е важно да се консумират плодове и зеленчуци. Но знаете ли, че някои от тях са много по-полезни (и вкусни) след като минат термична обработка.
Макар и повечето диетолози да съветват да ядем сурови зеленчуци, за да сме здрави и да имаме силен имунитет, научно доказан факт е, че нагряването на доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества.
Конкретен пример са доматите, които са широко застъпени в българската кухня и в двете си състояния – печени и сурови.
Когато доматите претърпят термична обработка, в тях се повишава концентрацията на веществото ликопен.
То намалява съществено при мъжете риска от развитие на рак на простата.
Термичната обработка обаче има и минуси. При нея се разрушава витамин С.
Без странични ефекти е готвенето на спанака.
Растението е богато на желязо и калций, но малко хора знаят, че когато спанакът се консумира суров, организмът успява да усвои едва пет процента от ценните минерали.
Това се дължи на високото съдържание на целулоза оксалати.
При топлинна обработка обаче съдържанието на оксалата намалява до 15 процента, като това позволява по-висок прием на ценните вещества в спанака.
Един от любимите зеленчуци на мнозина – морковът, също трябва да се похапва след термична обработка.
Доказано е, че след нагряване съдържанието на ценните каротиноиди, придаващи на този зеленчук яркия оранжев цвят, се увеличава.
Каротиноидите са мощниантиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.
Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите - антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания.
Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества.
Има възможност да бъде повишена тяхната питателност, като се добави полезно растително масло.
Прочетете още:
Жълти зеленчуци в полза на здравето
Повече цвят на трапезата за по-здраво тяло
Смути – вълшебната напитка за супер форма
Сбогом, диети, здравей, джусинг
От колко плодове и зеленчуци имаме нужда?