Понякога да бъдеш здрав изглежда като доста сложна задача - не яж това, не пий онова, не стой до късно вечер, спортувай и тн.
Случва се обаче, отговорът на редица проблеми да се крие в нещо наистина елементарно. Същото е със зехтина - той е изключително полезен и освен за овкусяване на различни блюда, се използва широко и в купешката и домашна козметика.
Ново проучване за незаменимите свойства на зехтина, публикувано в медицинския журнал Neurology, твърди, че редовната употреба на суровината намалява сериозно риска от инфаркт.
Учени от университета в Бордо и френския Национален здравен институт са провели изследване сред 7 625 души, които са се разделяли на три групи - използващи редовно, рядко или никога зехтин.
След това са били взети под внимание други индивидуални фактори като здравословно състояние, хранителен режим и физическа активност. На базата на проведените изследвания, учените обобщили, че тези хора, които консумират редовно зехтин, имат 41% по-нисък шанс да получат инсулт.
Разбира се, редицата положителни влияния на зехтина върху човешкия организъм са добре познати от много години насам, но това е първото проучване, което недвусмислено показва, че течното злато от маслини оказва толкова благотворно влияние върху човешкото сърце.