Определено с по-топлото време навлязохме в гастрономическата ера на сладоледа, но за наша радост този леден и неподражаем десерт има доста полезни свойства, а не служи само, за да се "издига" в очите ни като поредната калорийна бомба.
Най-ценното при него със сигурност е видното за всички около нас повишаване на настроението, винаги щом посегнем към това кулинарно изкушение. Още Хипократ е съветвал да се яде "замразен крем", тъй като по думите му той подобрявал общото състояние на организма.
Сладоледът стимулира отделянето на веществото серотонин в мозъка, а освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през лятото.
За тази цел е достатъчно да вкусим малко количество студен сладолед, което ще свие кръвоносните съдове.
Изследванията на немски експерти от университета в Берлин пък разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората.
Това според тях се обяснява с факта, че млякото и сметаната съдържат аминокиселината Л-триптофан – ефектен натурален транквилант, подобряващ настроението и успокояващ нервната система. Не е тайна, че Л-триптофанът помага и при безсъние.
Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото на плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в хладния сладолед се съхранява продължително време.
Независимо от калоричността, млечните продукти ще ни снабдят с необходимите витамини като А, D, B2, B12 и калий. В същото време само половин чашка сладолед доставя на организма 20% от необходимата му дневна доза калций.