Сладки, с характерен вкус и много полезни свойства – в сезона на червените чушки, ви припомняме няколко причини защо е добре да ги похапвате.
Богати на витамини
Чушките са богати на много витамини - В1, В2, В6 и РР. Полезни са както за имунната система, така и в борбата с депресията, диабета, различни дерматити, отоци и са чудесен лек на слабата памет.
За красива кожа, коса и нокти
Червените чушки да богати на провитамин А, което ги прави отлично средство за разкрасяване. Похапването на това растение ще стимулира растежа на косата и ще подобри състоянието на кожата ви.
Освен това чушките са полезни за зрението.
И тъй като чушките са богати и на силиций, това е още една причина за здрава коса, а и за красиви нокти.
Още полезни свойства
Червеният пипер е богат на алкалоида капсаицин. Всъщност точно това вещество определя специфичния вкус на чушката, но и не само.
То е от значение за добрия чревен тракт, здравата стомашна лигавица, стимулира апетита и не на последно място - намалява кръвното налягане.
И все пак внимавайте
Тъй като червеният пипер е богат на много етерични масла и сурови влакнини, ако имате проблеми с черния дроб и бъбреците, внимавайте с консумацията им.
Бъдете умерени, но не се лишавайте от тях. Особено сега, когато са най-вкусни, защото са в сезона си.
Ето и най-добрите рецепти и статии за чушки, които сме ви споделяли досега:
История за чушки, пиперки и родни капии
Кълцана салата с чушки и патладжан
И разбира се, предлагаме ви една чудесна рецепта за пълнени чушки от "Бон апети":