Картофите са култура, любима на българите. Първите европейски сведения за тях датират от 1537 г. от испанския конквистадор Кастелянос. Tогава тези зеленчуци са считани за нездравословна храна. Въпреки това, днес съществуват над 1000 сорта картофи. У нас от растителните храни те са на второ място по консумация след хляба.
Доста объркващ е въпросът за това как влияят картофите на физическото ни състояние. Половината лекари-диетолози казват: "Яжте картофи", а друга: "Не яжте картофи".
В състава си картофите включват вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини, минерални соли, като обикновено са богати на витамин С – едва 200-300 г от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин.
Трябва обаче да се знае, че с времето нивата на витамини в тях се понижават. От това следва, че пресните картофи са по-полезни от старите.
В пресните пролетни картофи се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-силно представени са В1, РР, К и др. За сметка на това целулозата е едва 0.5%. В младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива.
Относно въпроса за здравословните и калорични храни, трябва да се отбележи, че картофът сам по себе си е нискокалоричен. Той съдържа едва 80 калории в 100 г. Това автоматично го прави храна, подходяща за хора с наднормено тегло, искащи да поддържат фигурата си.
Картофите имат и изразен диуретичен ефект. Най-добре е да се варят - измити и необелени. По този начин съдържащият се витамин С се съхранява максимално, за сметка на калия, който се губи при подобна обработка. Когато се варят на пара, пък става обратното - калият се запазва, но витамин С бива сведен до минимум.
Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите снижават стойностите си. Този процес е неизбежен. Поради това е най-добре картофите да се консумират пресни.
Рецепти с пресни картофи:
Пъстърва с гарнитура пресни картофи
Пресни картофи на фурна с пресен лапад
Вкусна гозба с пресни картофи, крема сирене и рибен привкус
Пикантни пресни картофки с доматчета