Точно сега му е времето по-често да си приготвяме пилешка супа, защото освен да ни сгрее и нахрани апетитно, тя лесно ще подобри здравословното ни състояние, пише канадският сайт "Chatelaine.com". Ето и как.
* Пригответе я с гъби, тъй като повечето от тях (и особено китайската гъба шийтаке, която се предлага на българския пазар) съдържат имуностимулиращи вещества, предпазващи ни от настинки и грипни състояния.
* Подправки като розмарин, мащерка и риган пък съдържат есенциални мазнини, действащи антибактериално.
* Важно е да сварите бульона заедно с костите на пилето, защото в тях има залежи на витамин B, калций, магнезий и цинк, които също подсилват имунната система.
* Ако към супата добавим къдраво зеле, праз лук, грах или боб, също ще се снабдим с витамин B, правещ ни по-устойчиви към вирусни инфекции.
* Морковите и картофите пък са богати на витамин А, който стимулира функцията на белия дроб.
* Не се свенете да използвате повече чесън и джинджифил, за да подправите супата. Ясно е, че няма да минете без дъвка или миене на зъбите след това, но тези два растителни продукта служат като естествен антибиотик и укрепват имунитета на малки и големи.
* Затоплена, супата помага да редуцираме мукуса (слузта в горнодихателните пътища), която е чиста и почти прозрачна, когато сме здрави, но щом се разболеем - мукусът става мътен, секретира се в по-големи количества и лесно се превръща в среда, разнасяща болестотворни микроорганизми.
* Пилешката супа хидратира тялото и го снабдява с редица ценни минерали, действащи противовъзпалително при простудни заболявания и цялостна отпадналост.