Въпреки че пащърнакът не е сред най-консумираните хранителни продукти у нас, неговите здравеносни функции не бива да се подценяват нито за миг.
Ето и кои са някои от най-полезните свойства на този кореноплод, който е родственик на моркова.
* Скорошни изследвания са установили, че пащърнакът съдържа вещества, способни да потиснат имунните реакции на организма, което е от важно значение при лечението на редица автоимунни и алергични състояния.
* Богатото съдържание на фибри в това растение способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар.
* Високите нива на витамин C в пащърнака помагат на тялото ни да се справи по-лесно с респираторните инфекции на горните дихателни пътища.
* Заради солидните стойности на фолиева киселина, пащърнакът е добро средство за превенция на рака на яйчниците.
* Нови проучвания показват, че някои химически съединения в състава на пащърнака са способни да унищожат туморните клетки, които се образуват в дебелото черво.