Включвате ли често в менюто си зърнено-бобови култури? Замислете се добре и ако отговорът е отрицателен, то трябва незабавно да промените нещата.
Ето ви няколко причини защо бобовите храни трябва да присъстват редовно на трапезата ви.
Помагат в отслабването
Благодарение на високото съдържание на фибри и вода, ще се заситите с малко за по-дълго време. Храносмилaнето на бобовите култури отнема повече време, което означава, че няма да огладнеете, скоро след като сте се нахранили. Според ново проучване хората, които консумират редовно фасул, леща, соя, грах и други по-рядко страдат от наднормено тегло и се радват на по-тънки талии. Освен всичко тези храни намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и появата на диабет.
Разнообразно и евтино
Каквото и да се казва, безспорно е, че бобовите култури са евтин източник на протеини, много по-изгодни, отколкото рибата и месото, например. Освен това са разнообразни – може да започнете със стар фасул в понеделник, грах в сряда, леща в петък и нахут в неделя.
Понижават риска от рак
Проучванията показват, че диета с високо съдържание на фибри намалява риска от развитието на ракови заболявания. Половин чаша фасул съдържа 10 грама фибри, което представлява 1/3 от ежедневната препоръчителна доза. Фасулът също така е богат на антиоксиданти, които унищожават вредните свободни радикали.