Припомняме ви Edna полезна статия за фурмите, които така обичаме да похапваме в края на есента и на коледната трапеза:
Произход
Фурмите са един от най-древните плодове, познати на човека. Добиват се от плодовете на финиковите палми и се отглеждат от близо 4000 години в пустинните местности на Северна Африка и Близкия Изток.
По принцип у нас фурмите се продават в сушен и опакован вид, защото пресните са твърди и не толкова вкусни. След като узреят, стават оранжеви на цвят, а след ферментация придобиват тъмнокафяв цвят.
Думата "фурма" идва от персийски през турската дума "hurma". Плодовете са с дължина 4-8 см и са известни над 1500 разновидности. С узряването фурмите губят влагата си и стават сладки.
Състав
В 100 г фурми се съдържат около 280 калории. Този плод е изключително богат на въглехидрати и захари (главно глюкоза и фруктоза), което го прави надежден източник на енергия.
След изсушаване във фурмите има 10 пъти повече протеини. Те съдържат почти всички витамини (без Е). Ценни са и заради разнообразния комплекс от аминокиселини, минерални вещества, микроелементи и антиоксиданти.
Избор и съхранение на фурми
Когато купувате фурми на пазара, внимавайте опаковката да е добре затворена. Плодовете не трябва да са с намачкана кора. Ако фурмите са прекалено сухи, това означава, че или са съхранявани неправилно, или са сушени при лоши условия. Виненият привкус на фурмите се предизвиква от особени ферменти, а това говори за недостатъчно качествена обработка на плодовете. Когато размачкате с пръсти меката част на плода, можете да видите дали са замърсени с личинки на насекоми.
Фурмите подобно на другите сушени плодове могат да се съхраняват по-дълго време, при това при стайна температура. Техните хранителни и вкусови качества не се губят в продължение на година. Но е препоръчително все пак да държите фурмите на хладно, в херметически затворени съдове и далеч от пряка слънчева светлина. Важно е фурмите да не се държат в найлонови пликове, а в платнена торбичка, предварително натопена в солен разтвор, а след това изсушена. Така ще ги предпазите от загниване.
Кулинарно приложение
От хилядолетия залегнали в източната култура, фурмите са познати на европейците от едва 100 години. Това обаче не пречи вкусните плодове бързо да станат част от европейската кулинария. Обикновено фурмите се поднасят сушени, залети с лимонов сок или сметана. Фурмите се прилагат за приготвяне на сладкиши, сладоледи, кисело мляко, пудинг, мусове, както и мармалад.
От фурмите се правят различни напитки – вино, саке, а печените им семена се използват като заместител на кафето.
Здравни ползи
Фурмите укрепват имунитета, понижават умората, повишават издръжливостта и концентрацията, а освен това способстват за намаляването на лошия ("LDL") холестерол.
Сушените фурми подобряват работата на мозъка с повече от двадесет процента, твърдят диетолозите. Още древните лечители са ги прилагали за лечение на настинки и недохранване.
Въпросните плодове намаляват риска от заболявания на сърдечносъдовата система и някои чернодробни болести. Те са сладки, но захарта в тях представлява безобидните фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновените сладкиши. Заради този факт фурмите могат да се комбинират с мазнини и да са изцяло в принципа на разделното хранене.
Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес, както и селен, който намалява риска от ракови заболявания.
Фурмите са много полезни за бременните жени. Повлияват обменните нарушения, особено при лоша функция на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод в тях. При повишена киселинност на стомашния сок фурмите също са полезни.
Едно наум
Имайте предвид, че фурмите са много калорични и не бива да се хапват в големи количества, особено за онези от нас, които са склонни към напълняване. Фурмите имат лепкава консистенция, която се наслоява върху зъбите и може да доведе до налепи по емайла. Затова мийте добре зъбите си всеки път след консумация на сушения плод.
Доста често обработката на фурми се извършва чрез промишлено производство и се използва парафин, който е вреден, особено за хората с астма и алергии.
Онези от нас, които имат проблеми с храносмилателния тракт е добре да консумират фурми и сушени плодове в компоти или накиснати във вода. Заради съдържащото се във фурмите вещество тирамин, се провокира свиването на кръвоносните съдове, което би могло да доведе до главоболие.
При камъни в бъбреците също е непрепоръчително да се ядат фурми, тъй като те съдържат доста оксалова киселина.
Прочетете още:
Този плод не спира да ни дарява целогодишно със здраве