Оказа се, че чопленето на семки, което е залегнало дълбоко в навиците на българина, си има своите полезни страни. Тази черна малка ядчица помага за поддържането на доброто настроение, което я превръща и в природен антидепресант. Семките на слънчогледа никак не обичат стреса, затова хората, които са по-напрегнати е добре да включат тази храна в дневното си меню.
Освен споменатите по-горе качества на слънчогледовите семки за подобряване на настроението, ето и още някои от многото им здравни преимущества:
* Мощен антиоксидант: Слънчогледовите семки са пълни с витамините С и Е, които са естествени антиоксиданти и помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.
* Щедри дажби от магнезий: Магнезият отпуска мускулатурата и предпазва от прекомерна активация на нервите. Тези семена понижават още мускулните спазми и крампите.
* Изобилие от селен: Селенът възстановява клетките. Минералът в слънчогледовите семки е по-полезен от същия съдържащ се в хранителните добавки.
* Богати на калий: Калият балансира съдържанието на натрий в храната ни и помага за поддържането на оптимално кръвно налягане.
* Наситени на фолиева киселина: Тя допринася за формирането на хемоглобина в тялото.
* Високо съдържание на цинк: Цинкът подобрява работата на имунната система и на производството на важни хормони като тестостерона.
* Тук са и здравословните мазнини: Слънчогледовите семки съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са любимци на сърцето.
* Не са малко и фибрите: Въпросното семе е чудесен източник и на диетични фибри, които помагат за ефективното храносмилане.