Контролът върху размера на порциите е първостепенен фактор в цялостната ни диета. За съжаление обаче, не е толкова лесно да определим какво количество от различните продукти е добре да ядем при едно сядане на масата, пише здраве.bg.
Макар че повечето храни имат доста подробни и изчерпателни етикети, информацията на тях може да е подвеждаща. Oтговаряйки на настоящия тест, можете да проверите знанията си по отношение на размера на хранителните порциите.
1. Понякога етикетите с хранителните факти могат да са подвеждащи, защото:
а) Порцията, посочена на етикета, може да е неестествена – половин мъфин или половин супа.
б) Посочените порции обикновено са много по-малки от това, което ще изяде един средностатистически човек.
в) Трудно е да си представим колко са точно половин купичка или 60 г от нещо, без да ги измерим.
г) Всичко, изброено по-горе.
2. Яде ни се сладолед. Колко е препоръчителната порция?
а) 1/4 купичка с размера на топка за голф.
б) 1/2 купичка с размера на топка за тенис.
в) 3/4 купичка с размера на две шайби за хокей.
г) 1 купичка с размера на бейзболна топка.
3. На етикетите на продуктите хранителните факти са базирани на:
а) Препоръчителната порция за поддържане на здравословна диета.
б) Каквото прецени производителят.
в) Средното количество от продукта, което хората консумират.
г) Всичко, изброено по-горе.
4. Вечер за спагети е. Препоръчителният размер на порцията е:
а) 1/4 купичка с размера на голямо яйце.
б) 30 г с размера на аудио касетка.
в) 60 г с размера на юмрука ни.
г) 90 г с размера на чекова книжка.
5. Вярно или грешно: Повечето хора надценяват или подценяват количеството храна, което ядат:
а) Вярно.
б) Грешно.
6. Време е за тофу. Трябва да изядем порция с приблизителен размер до:
а) 1/4 купичка с размера на голямо яйце.
б) 30 г с размера на палеца си.
в) 60 г с размера на сапун.
г) 90 г с размера на дланта си.
7. Средният размер на порциите се е увеличил драстично през изминалите няколко десетилетия. Ястията в ресторантите днес са ___ пъти по-големи, отколкото са били преди 50 години.
а) Два.
б) Три.
в) Четири.
г) Пет.
* Верни отговори:
1. - г) Всичко, изброено по-горе.
2. - б) 1/2 купичка с размера на топка за тенис.
3. - в) Средното количество от продукта, което хората консумират.
Пояснение: През 70-те и 80-те години на XX век, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) проучила хранителните навици на американците. Стандартизираните порции на опаковките на храните са базирани на резултатите от тези проучвания.
4. - в) 60 г с размера на юмрука ни.
5. - а) Вярно.
Пояснение: Независимо от расата, възрастта, националността, теглото и пола, почти всеки човек силно подценява или надценява приема си на храна. Често това значи да се подценяват мазнините, захарта, млечните и месните продукти и да се надценяват плодовете и зеленчуците.
6. - г) 90 г с размера на дланта си.
7. - в) Четири.
Пояснение: Да, четири пъти по-големи. По-голямата част (или по-точно към 96%) от храните в ресторантите надвишават препоръчителния прием на мазнини, натрий и наситени мазнини.