Може би не знаете, но другото име на индийското орехче е мускатово орехче.
То всъщност е сушената костилка от плода, подобен на кайсия, на едно вечнозелено дърво от семейството на миртата.
В Европа мускатовото орехче се появява в началото на XII век. Внася се от арабските страни.
През XVII в. холандците завладяват Молукските острови (родината на мускатовото орехче), забраняват износа на ценната стока и установяват монопол в търговията. Вносът се възстановява чак през XVIII век.
От мускатовото дърво се получават две подправки - мускатов орех и мускатов цвят, който се цени много по-високо, но се намира трудно.
Индийското орехче има силен сладникав вкус и е много използвано в кулинарията. Преди употреба мускатовото орехче трябва да се настърже на ситно ренде. Съхранява се на сухо място.
То е традиционна подправка за сладки ястия - млечни кремове, яйчени кремове, сметанови торти. Много подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, на спанак, зеле и лук, на сосове и месни ястия, на супи (телешко варено) и пастети.
В сосовете индийското орехче се добавя в края на варенето, в ястията по време на готвенето, а в тестени изделия - при замесването на тестото.
Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.
Отвара от плодовете помага при стомашни болки и колики. Има широка употреба и в парфюмерийната промишленост.