В последно време пазарът бе залят от заместители на захарта. Използването им е полезно за здравето и променя цялостната ни нагласа към това, което ядем. Често обаче, изкуствените подсладители се свързват с множество заболявания и някои видове рак. Поради това се наложи търсене на естествени такива.
Един от сравнително неизвестните заместители на захарта се казва монк и е вкусен плод. Почитателите му го определят като най-добрата алтернатива. Предполага се, че скоро ще се нареди редом до стевията по популярност.
Плодът монк идва от южен Китай и представлява зелена, овална топка, наподобяваща пъпеш. В родината си е широко използван в народната медицина. Прилага се при болки в гърлото, кашлица, грип и други.
Името на плода идва от английски и в превод означава "монах". Това е така, тъй като за пръв път плодът е употребяван от монасите от Китай през 13 век. С него се свързва и дълголетието, тъй като монк произхожда от район със сериозен брой на достигналите и надживели 100 години. Местните твърдят, че полза от плода има, само ако е в суров вид.
В хранителния му състав могат да се открият вещества като захар, меласа, захарен алкохол и други. Поради нарастващия интерес се предполага, че скоро ще може лесно да се сдобиваме с чист монк.
Подслаждането с монк е добра идея, но не е подходяща за всеки. Някои хора не го харесват, тъй като усещат леко горчив и неприятен послевкус след приема му. Това вероятно се дължи на индивидуалните вкусови рецептори, тъй като за други монк веднага се превръща в любим подсладител.
Запознати споделят, че с плода може да се замести изцяло сладкото.
Подсладителите с екстракт от монк, които могат да се намерят днес, не са най-естественият и чист вариант. Ако все пак се интересувате от естествените заместители, не спирайте да се информирате в тази насока.