В храненето има тенденции, също като в модата.
Така, както големите модни марки налагат актуалните трендове при дрехите и аксесоарите, така диетолозите и специалистите по здравословно хранене популяризират определени "суперхрани".
За незапознатите - суперхраните имат уникални хранителни и здравословни качества, които освен да подобряват тонуса и общото състояние на организма, могат и да помагат при различни заболявания.
Новината не е, че суперхраните се сменят, защото те завинаги запазват полезните си свойства, а че непрекъснато се обновяват, като някои изместват други по популярност.
Ако искате да сте в крак с модата, дори в храненето, разгледайте списъка със суперхраните на 2015-а и научете повече за тях:
Каниуа вместо киноа
“Царицата на суперхраните“ - киноа е все така вездесъща по здравословни качества, но не и по актуалност. Каниуа (kaniwa) също е зърнена култура, която расте в Перу и Боливия. Също като киноата е богата на протеини и незаменими аминокиселини, отличен източник на желязо и без съдържание на глутен. Цветът ѝ е тъмно кафяв и зрънцата ѝ са на половината големина на тези на киноата. Разликата е, че не съдържа сапонини, които придават леко горчив вкус на киноата, ако не е сварена добре.
Дървото-чудо моринга
Дървото моринга расте в Хималаите и Африка. Африканците наричат плодовете му, растящи във вътрешността на шушулки, ”палки на барабан“ заради специфичната им форма. Високопротеинова суперхрана с 4 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече витамин А от морковите и двойно повече фибри от овесените ядки. Листата се използват за приготвяне на чай, а стритите на прах плодове като подправка. Моринга укрепва имунната система, подобрява метаболизма, понижава кръвното налягане и според Аюрведа се бори успешно с над 3000 болести.
Виктория Бекъм обожава теф
С толкова известна почитателка на африканското житно растение, едва ли ще се изненадате, че попада в класацията за топ суперхрани на новата година. Теф е широко отглеждана култура в Етиопия, ЮАР, Еритрея, Индия и Австралия, без съдържание на глутен. В България може да го намерите под формата на брашно, от което да си приготвите ”инджера“ - известни етиопски палачинки с теф. Богат източник на 8 незаменими аминокиселини, витамини и минерали.
Супер чаят матча
Матча е силно концентрирана прахообразна форма на бял и зелен чай, която дзен будистите използват от векове за концентрация по време на медитация. На запад най-често се добавя към кафе, чай, млечни напитки, сокове и сладолед. Мощен антиоксидант, с високо съдържание на протеини и фибри, чаят матча е идеален за вегетарианци и вегани. Безглутенова суперхрана.
Шичими тогараши – великолепната седморка
Японската подправка шичими тогараши (Shichimi Togarashi) се състои от седем съставки: чили, сусам, маково семе, конопено семе, пипер sansho (подобен на съчуански пипер), водорасли нори и кора от мандарина. Екзотичен и доста по-полезен заместител на солта. Подходяща е за подправяне на супи и ястия, стига да обичате пикантни ястия.
Ферментирали храни – здравословен тренд
Ферментиралите зеленчуци са хит, благодарение на естественото съдържание на бактерии, витамини и ензими, превърнати в пробиотици. Най-лесно и удобно, предвид сезона, е да започнете с кисело зеле и кисели краставички. Почитателите на екзотичните храни може да заложат на темпе (ферментирали соеви зърна), мисо (супа от ферментирали соеви зърна, ориз, ечемик и лук), комбуча (ферментирал чай) и кефир (ферментирала млечна напитка). А по-смелите може да подложат на ферментация любимите си продукти като кафе, бира и шоколад.
Локалното е модерно
Ето това се казва добра новина. Суперхраните, които растат във вашите географски ширини, са най-актуални за вас самите! България е истинска енцинклопедия за суперхрани и задължително трябва да им се наслаждаваме по-често. Не само защото медът, пчелният прашец, лимецът, глухарчето, копривата, лападът, спанакът, черницата, шипката, глогът и останалите диворастящи и отглеждани в нашата страна супехрани са изключително модерни, но и защото са с вълшебни здравословни свойства.
Черен ориз, амарант, натурален шоколад, мака и броколи са останалите суперхрани, които присъстват в топ тенденциите в здравословното хранене за 2015-а година.