Сладките храни предпазват жените от главоболие, откриха индийски диетолози.
Учените разкриха истинските причини за мигрената. Според данните на медицинската статистика, около 30% от случаите на мигрена се предават по наследство. Но съществуват и други фактори, които оказват влияние върху нейното изостряне, като хормонални нарушения, стрес и депресия, неправилен режим на сън и тн.
Според авторите на новото проучване, внезапната поява на главоболие може да е свързана и с неправилното хранене. В повечето случаи главоболието е следствие от диетите, предвиждащи строго ограничаване на калорийността на приеманата храна.
Това се отнася с особена сила за случаите, когато жените променят рязко своя начин на хранене. Специалистите припомнят, че не трябва да се забравя, че човешкият мозък се нуждае от достатъчно количество енергия, която той получава преди всичко от храна с високо съдържание на въглехидрати. Затова дамите трябва да се отнесят предпазливо към диетите, които ги изключват.
Още една причина за мигрената, свързана с храненето, е намаляването на нивото на кръвна захар. Затова ако искате да не ви мъчи главоболие, не се отказвайте от сладостите, съветват експертите.