Със сигурност сте чували за лимоновата трева.
Въпреки че е най-сериозно застъпена в тайландската, камбоджанската, виетнамската и карибската кухня, тя навлиза и в европейските гозби.
Тази подправка придава лимонов вкус и аромат на ястията, без обаче да оставя типичния за лимона кисел привкус.
Ситно нарязана, може да се консумира в суров вид, а на едри парчета се използва само да придаде аромат. Парчетата се изваждат от ястието, когато то е готово.
Лимоновата трева също така се използва като добавка в къри пастите, а суха на прах се добавя и в различни напитки и коктейли.
Една чаена лъжичка прах замества един стрък прясна трева.
От друга страна кората на една лимон се равнява на едно стръкче лимонова трева.
Освен в кулинарията, тази трева се прилага широко и в козметиката и парфюмерията, заради силния си аромат.
Може да се използва и в домашната козметика, може да прочетете тук.