Британски учени установиха, че ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност и повишава настроението.
Растението традиционно се използва като подправка при ястия с агнешко месо. То е познато на древната медицина от векове, а сега учените са използвали масла от розмарин, за да установят как той подобрява мозъчната дейност и настроението.
Изследвани били 20 души, като всеки от тях е бил изложен на различни нива на аромата на розмарин. Изследователите насочили вниманието си главно към етеричното масло 1,8 цинеол, което било абсорбирано в кръвта на участниците в изследването, за да изследват точността им при извършването на определени задачи.
Резултатите показали, че поемането на 1,8 цинеол в кръвта чрез подушването на аромата на растението, подобрява мозъчната дейност. Участниците с високи нива на това етерично масло показали по-добра скорост и точност при изпълнението на задачите.
Те били подложени и на изследване на настроението им и било установено, че розмаринът оказва влияние както върху настроението, така и върху мозъчната дейност чрез различни неврохимични пътища.