Риба тон – месо или риба?

Риба тон – месо или риба?
Снимка: Thinkstock

Французите наричат рибата тон „морско телешко“ заради нехарактерния за риба вкус и вид на месото ѝ.

В Америка пък не на шега върху етикетите на консервите с риба тон пише „морска кокошка“. И почти всички свързват рибата тон с консервната кутия.

Риба тон – месо или риба?
На пръв поглед прилича на обикновена едра риба. Само че месото ѝ лесно може да се сбърка с телешко или дивеч. Разликата е, че рибата е доста по-скъпа. Една от най-обичаните от кулинарите риби присъства често в рецептите както на европейската, така и на източната кухня.

Тя е и една от най-ниско калоричните храни. В 100 г прясна риба се съдържат едва 0,6 г мазнини. А не е тайна и това, че рибената мазнина се усвоява и разгражда в организма в пъти по-бързо от животинската.

Мерки и теглилки
Рибата тон принадлежи към семейството на скумриите, а представителите на отделните видове съществено се различават по размер. Най-големите достигат до 3,5 м дължина и тежат почти тон. Най-дребните риби пък не са повече от 30 см и 2 кг.

На трапезата ни най-често присъства младата риба тон от Тихия океан, уловена край южните брегове на Калифорния, Атлантическия океан, както и Средиземно, Японско и даже Черно море.

Как да я приготвим?
Популярната в цял свят риба тон в България все още не е масов продукт. Може би заради цената или това, че се намира по-трудно, освен в консервна кутия. Рецепти за приготвянето ѝ обаче не липсват.

Италианците например най-често приготвят карпачо от сурова риба тон, като я мариноват с лимон и подправят със зехтин, черен пипер и сол. Японците пък я правят на суши – потапят я в соев сос и заедно с парченце авокадо я завиват на руло.

Макар и не навсякъде, у нас могат да се намерят замразени стекове или филета риба тон. Те са без кожа и практически обезкостени. Подходящи са за пържене, печене и скара. Решите ли да пържите риба тон, трябва да знаете, че най-подходящата мазнина е зехтин и едва порозовяла от двете страни, вече е готова.

Задължително е преди пържене да се оваля в брашно и след това в грис, за да се запечата. Ако пък предварително за 10 минути я накиснете в соев сос, добре разбит с мед (3:1), сами ще се убедите в добрия резултат.

Друг вариант е да оставите порциите риба за час-два да киснат в прясна мляко. Впоследствие така обработената риба ще бъде много по-сочна и лека.

Консервираната риба тон е подходяща за различни салати, сосове за паста и сандвичи. Когато купувате такава риба тон, цената е почти винаги показател за качество. Консервата с филета е много по-добра от тази с парченца, която е подходяща единствено за рибени кюфтета и пасирани сосове.

Предлага се риба тон в собствен сос, подсолена вода, с подправки (чили, чесън, босилек и др.), олио или зехтин. Мазнината от консервите е подходяща за дресингите на салатите. Има и готови консервирани салати с риба тон.

Независимо как ще решите да приготвите рибата тон, подходящ сос за нея е смес от наситнени маслини, зелен лук и каперси, подправени с черен пипер и оцет. При поднасянето на ястия от риба тон не забравяйте, че по-подходящи са червените вина (както е за месо), а не бяло (както е прието за риба).

Прочетете още:

Многобройните ползи от риба тон

Банички с риба тон

Богата салата с червен боб, царевица и риба тон

Фунийки с крем от риба тон

Кус-кус с доматен сос и риба тон

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти