Историята на това полезно растение може да проследим още от античността, когато за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военни походи.
Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство.
Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата", което е свързано с растенето му около потоците. Те също така го наричали "axixpatlic ztic", което означава "жълто уринарно средство", което се отнася до използването му като диуретик.
През Средновековието популярността на растението расте и то все по-често се включва в приготвянето на ястия. С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.
Видове лапад
Различават се между 150 и 200 вида лапад, но в нашата страна са известни едва 20. Най-често срещаните видове са обикновен, широколистен, майкопски и лионски.
Състав и полезни вещества на лапад
Лападът е една от ценните храни през пролетния сезон, от които не бива да се лишаваме и трябва да включваме редовно в менюто си. Той безспорно е един от най-здравословните зеленчуци - наред с копривата и спанака, заради голямото си разнообразие на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати. Освен това лападът е без никакво наличие на мазнини, което го прави отличен за диетичното хранене.
Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците, защото успешно замества месото. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.
В състава му влиза и ябълчна, оксалова и лимонена киселина. Ако редовно добавяте лапад, която приготвяте супи например, може да сте сигурни, че приемате достатъчно белтъчини. В половин чаша лапад се съдържат около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.
Избор и съхранение на лапад
Пресен и свеж лапад може да откриете през пролетта. Ако нямате възможност да си го наберете пресен от някоя поляна край воден канал, то по пазарите винаги ще намерите връзки лапад и на достъпна цена. Внимателно огледайте лапада преди да го купите – дали листата са свежи и крехки и дали няма загнили участъци по тях.
Колкото по-стар е зеленолистният зеленчук, толкова по-ниски нива на витамин С има в него. Веднага след откъсването количествата му започват да намаляват. Съхранявайте лапада най-много за денонощие, преди да го консумирате.
Кулинарно приложение на лапад
След тежката храна през зимата, пролетта идва под ръка с лапада, за да донесе настроение, цвят и свежест в храната ни. Използвайте свежите листа на лапада, за да приготвите различни супи и ястия. Еднакво добре се получават, както ориз с лапад, така и картофи с лапад на фурна. Популярна у нас е баницата с лапад, както и добавянето му като гарнитура към различни меса.
Ползи от лапад
Похапвайки си лапад, ние даваме на тялото си живителна сила и палитра от полезни микроелементи. Желязото в лапада превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия, а антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва. Като зеленолистен зеленчук, лападът е с богато съдържание на хлорофил, който доказано помага в борбата срещу рака.
От векове в народната медицина лападът се е прилагал лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Лападът има способността да повишава апетита, той подобрява храносмилането и действа очистващо. Наред с това, успява да понижи и кръвното налягане.
Подобно на змийския лапад, и обикновеният, приложен с различни отвари, помага при възпалителни процеси в устната кухина. Има добро действие при колити, а счуканите и наложени върху проблемно място корени от лапад успокояват и лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.
Вреди от лапад
Макар и полезен, лападът може и да предизвика известни проблеми при хора, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците и в организма.
Както всичко останало, и прекаляването с консумация на лапад може да доведе до неприятни последици, като например възпаление на стомашно-чревния тракт.
За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.