Химическо съединение, открито в пикантното къри, може да помогне за намаляване риска от развитие на рак на дебелото черво, показва ново изследване.
Става дума за съединението капсаицин, което се съдържа в лютите чушки.
Учените провели експеримент с лабораторни мишки, генетично предразположени към развитие на тумори в стомашно-чревния тракт.
Те установили, че лечението с капсаицин удължава живота на гризачите с 30%.
Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан тип рак в Обединеното кралство.
Всяка година лекарите диагностицират средно по 41 000 случая, а в България годишно от подобен рак заболяват близо 5000 души.
Проучването, публикувано в списанието "Clinical Investigation", препоръчва на пациентите с риск от развитие на рак на дебелото черво да включат това съединение в хранителния си режим, за да потиснат растежа на тумора.