Доматите са прекрасен плод, който се комбинира перфектно с всички останали зеленчуци.
И въпреки че прекрасно вирее по нашите географски ширини и присъства в почти всички български рецепти за салати и манджички, родината на домата е Южна Америка. Европа се е запознала с него по време на Великите географски открития.
Вкусовите и полезните качества на домата бързо го правят любимец на французи, италианци, испанци, португалци, българи и много други, и насаждения с домати има във всяка градина.
Червените плодове съдържат 94,5 % вода, 0.9% белтъчини, 3.5% въглехидрати, 0.7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли и незначителен процент скорбяла. Зрелите домати са особено богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.
Специалисти вече са доказали, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система и имат антиканцерогенно действие.
Освен всичко това доматите са и ниско калорични - в 100 грама има средно 15-20 ккал. В дългия списък на микроелементите и минералите, съдържащи се в доматите са калият, магнезият, желязото, цинкът, флуорът, фосфорът, калцият, магнезият, натрият, и др. За това се препоръчват за хора, които имат проблеми с очите, хипертоници, хора с проблем с черния дроб.
Каротиновият пигмент от своя страна е виновникът за червения цвят на доматите. От тези плодове се извлича естествен екстракт ликопен, който забавя стареенето на кожата.
Що се отнася до зелените домати, трябва да знаем, че те може да са много вкусни на туршия, но в сурово състояние не са подходящи за организма, защото съдържат веществото соланин. Соланинът е вреден за организма, защото може да е причина за стомашни разстройства, а също и за редица проблеми, свързани с дихателните органи, но при топлинна обработката на зеленчуците нивото на соланин в тях намалява до 40%.
Доматите имат обаче едно неприятно качество - ако се нацапате с тях, трудно ще изперете петното. Интересното е, че петно от червени домати се чисти като се натърка с парче от зелени домати!
Иначе може да консумирате колкото домати си искате. Те са страхотно полезни, ниско калорични, много вкусни, освен това с тях се правят страхотни коктейли и зимнина.