Всъщност празните калории притежават ниска хранителна стойност, но с високо числово изражение. Най-често те се съдържат във въглехидратите и мазнините, но истинската хранителната ценност на продуктите се осигурява чрез витамините, минералите, антиоксидантите и другите микроелементи.
Най-много празни калории влизат в състава на:
* пържените картофи, пърженото пиле и повечето пържени храни. Така обработената храна е доста калорична, а количеството на микроелементи в нея е нищожно;
* бонбоните и другите шоколадови изделия, съдържащи много захар и различни добавки като изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори;
* бирата, виното и повечето алкохолни напитки, които са с високо ниво на захари, но незначително количество хранителни вещества. Калориите от алкохолните напитки се натрупват най-вече в областта на корема;
* бял ориз, бял хляб, крекери и бисквити, подложени на пълна обработка. Те са богати на въглехидрати, на които се дължи и тяхната висока калоричност. От полезните вещества те съдържат минимални дози витамини от група В.
За да избегнете този тип калории:
* не подлагайте продуктите на пържене, а използвайте другите методи за тяхното приготвяне като печене и задушаване;
* ограничете сладките и газираните напитки;
* предпочитайте пълнозърнест хляб и мюсли;
* между основните хранения приемайте предимно мляко и плодове;