Портокалите започнаха да доминират сред рафтовете за плодове и зеленчуци и е крайно време да им отделим няколко реда, за да обобщим защо винаги са добре дошли на трапезата ни. За родина на този оранжев цитрус се смята Китай, където този плод е бил познат още 2500 години пр.н.е. В днешно време най-големите световни производители на оранжевата суровина са Бразилия, САЩ и Индия.
Всъщност има два основни вида портокали: сладки и горчиви. Горчивите не се консумират сурови, но от тях се приготвят мармалади, конфитюри и ликьори. Освен това се отглеждат и като декоративни дървета. Излишно е да констатираме, че вкусът на сладките портокали е превъзходен и малцина биха оборили това твърдение. Също така интересен факт е, че от съществуващите 400 сорта сладки, се ядат едва 30.
* Този кръгъл дар от природата доставя най-много витамин С, в сравнение с всички останали цитруси, като на 100 гр портокал се падат 50 мг витамин и солидно количество калий.
* Препоръчва се при: стегнат стомах, преумора, различни инфекции, анемия, безапетитие, чернодробни нарушения.
Сред най-екзотичните сортове портокали са:
* Каламодин - дребен портокал от Сан Хосе (Коста Рика), който е хибрид от мандарина с диаметър 2 см. От каламодина се приготвят вкусни мармалади.
* Сидра - плодовете й са големи, с жълт цвят, а обвивката им е дебела и грапава. Сидрата може да достигне два килограма. Съдържа изобилие от калций и се използва в сладкарската индустрия.
* Кумкуат - китайски портокал, единственият цитрусов плод, който може да се консумира с обвивката, дори суров. Много ароматен и с приятно кисел вкус. Размерът му е колкото синя слива, цветът му е оранжев, а кожата - гладка и блестяща. Тъй като съдържа много пектин, е предпочитан за производството на конфитюри, сладоледи и компоти.
Ценни препоръки:
* Избирайте нежни и здрави плодове, не купувайте такива с пореста кора или с петна по нея.
* Ако използвате кората на плода, задължително я измивайте с гореща вода - може да съдържа остатъци от пестициди.
* Портокалът е подходящ за свинско, пилешко и телешко.
* Сокът от лимон, портокал и грейпфрут е чудесно допълнение към зелени салати и за основа на задушени зеленчуци.
* Ако се нуждаете само от няколко капки сок, не разрязвайте цитруса наполовина - прободете кората му с клечка за зъби и от дупчицата изцедете количеството, от което се нуждаете (само преди това измийте плода).