Тахан халвата е популярна от векове – както на Балканите, така и в Ориента. А това дали застрашава фигурата, зависи само от количеството.
Но освен с изключителния си вкус, халвата примамва своите любители с още едно качество – тя помага при състояния на рязко понижаване на телесното тегло, анемия, туберкулоза, хронични белодробни нарушения, изискващи висококалорично хранене, пише "Gotvach.bg".
Препоръчва се и при болестно повишена киселинност на телесните течности, инфекциозни и други заболявания, протичащи с висока температура.
Има два основни вида халва. Първата и по-широко популярна е сусамовата. Тя се прави от семената на растение, богато на полезни хранителни съставки. Тахан представлява каша от смлян и печен сусам. В семената му се съдържат 60% мазнина, олеинова и линолова киселина, 19% белтъчини и 17% разтворими въглехидрати.
Що се отнася до ползите за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на зехтина. В него се откриват повече белтъчини от сиренето, някои видове меса и соята. Най-голямата му ценност обаче са незаменимите аминокиселини.
Сусамовото масло е една от малкото мазнини, които напълно се усвоява от човешкото тяло. 100 г сусам внасят в организма около 30 г белтъчини, 60 г мазнини, 20 г въглехидрати, 4 г влакнини и 2.5 оксалати. Енергийната стойност на продукта е 644 калории.
Поради това сусамовата тахан халва се препоръчва при изтощение на организма. При стресови и натоварващи ситуации, като преход в планината например, е добре да имате в себе си малко от тази халва. Тя ще ви даде необходимата сила в труден момент.
Поради голямото си количество на захар и високото си калорийно ниво сусамовата тахан халва не се препоръчва на пациенти с диабет или подагра. Ограничения има и за страдащите от бъбречно-каменна болест поради наличието на оксалова киселина в сусама.
Другият вид халва е слънчогледовата. Тя не отстъпва по калории на слънчогледовата. В състава ѝ влизат растително масло и слънчогледов тахан. В семената на слънчогледа се откриват около 20% белтъчини, 25% въглехидрати и 1,5% дъбилни вещества.
В слънчогледовата тахан халва се откриват ненаситени мастни киселини, поради което тя е подходяща за слаби хора със сърдечносъдови проблеми. Помага и при възстановяване след тежко и изтощително боледуване. Народната медицина я препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при хроничен гастрит.