От десетилетия се спори относно дали хората трябва да консумират пълномаслено, или обезмаслено мляко.
В почти всички случаи това зависи от индивидуалните нужди на човешкия организъм, но е добре да се разбере и какво точно представлява обезмасленото мляко.
От обезмасленото или нискомасленото мляко се премахва частично или изцяло мазнината, в резултат на което то има по-разреден и леко синкав вид. Хранителната му стойност е много по-ограничена от пълномасленото мляко.
Когато млякото е изцяло обезмаслено, от него изчезва и витамин А, който е от изключително важно значение за нашия организъм.
За да сме сигурни, че си го набавяме в достатъчно количество от останалите храни, трябва да познаваме нуждите на собствения си организъм.
Липсата на витамин А може да доведе до влошаване на зрението и е най-честият причинител на т. нар. кокоша слепота. Често, при недостиг на витамин А, се стига и до кожни проблеми, а при децата липсата на витамин А може да доведе дори до забавяне на растежа.
Общоприетото мнение е, че дневната нужда на повечето възрастни хора от витамин А е около 1.5 мг чист витамин, при бременни - около 2 мг., а при кърмачки - около 2.5 мг. Поради казаното дотук става ясно, че нискомасленото мляко не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки.
От друга страна, нискомаслените и обезмаслените млека са изключително подходящи при диети, при което се набляга на ниския прием на мазнини. В случая не става въпрос само за диети, целящи редуциране на теглото, но и за диети, които са наложителни при лекуването на редица заболявания.
Нискомаслено и обезмаслено мляко се препоръчва при атеросклероза, жлъчно-чернодробни заболявания, заболявания на задстомашната жлеза, язва, затлъстяване, хронични ентреоколити с мастна диспепсия, хронични гастрити с понижена киселинност и др.
Обезмасленото или нискомасленото мляко оказва и диуретично въздействие и често се използва при различни оточни състояния. Също така има лек слабителетен ефект и е подходящо за профилактиката на хроничния запек.
В този ред на мисли можем да заключим, че нискомасленото мляко е препоръчително, ако искаме да поддържаме балансиран хранителен режим. Разбира се, в този случай трябва да се консултираме с медицинско лице или диетолог как да си набавяме полезните вещества от млечните продукти по друг начин.
Прочети още:
✔ Да внимаваме с киселото мляко
✔ Как да разпознаем истинското кисело мляко
✔ Защо козето мляко е толкова полезно