Макар и мнозина да се стараят да ограничат яйцата по препоръка на лекарите, американски учени доказаха, че включването им в салатите определено подобрява усвояването на полезните съставки от суровите зеленчуци, съобщи Сайънс алърт.
Учени от университета "Пардю" разделиха 16 доброволци на три групи, като ги накараха да ядат една и съща салата от смесени зеленчуци - едните с яйце размер XL (75 гр), другите с две такива яйца (150 гр), а третите без яйца.
Резултатите от изследването на кръвта на участниците след това показа, че усвояването на каротеноидите е значително по-голямо - от три до осем пъти, при салатата с повече яйца в сравнение с чистата салата.
Каротеноидите са мастноразтворими. Те се съдържат в много плодове и зеленчуци и са много полезни - намаляват възпаленията, оксидативния стрес, опасността от болести.
"Салатите със зеленчуци в различен цвят осигуряват няколко уникални вида каротеноиди, като бета каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен", каза Уейн Кембъл от екипа.
"Липидите в яйцата подобряват усвояването на тези каротеноиди. Жълтъкът от яйцата в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото е особено богат на мазнини.", допълва той.
Другите мазнини от салатните сосове също подобряват усвояването на каротиноидите, но при тях трябва да се внимава с калориите, защото някои съдържат 140-160 калории на около две супени лъжици, докато 1 яйце е със 70 калории, като от него 6 гр са протеини. Една лъжица зехтин съдържа пък поне 100 калории.
Прочети още:
5-те съставки на идеалната салата