Консумацията на тиква е силно застъпена у нас. С нея се приготвят редица различни ястия. Освен това, от суровата тиква може да се изстиска и сок. Той е изключително питателен и полезен.
Тиквата е сред най-богатите на витамини и антиоксиданти зеленчуци.
Интересното при нея е, че е еднодомно растение, т.е. – има двата пола (мъжки и женски) на едно растение. Малцина знаят, че от тиквата може да се приготви и сок, който да бъде пит в суров вид. Това не само е възможно, но и изключително полезно.
Той разполага с всички необходими полезни хранителни вещества и ензими.
Оранжевият сок, приготвен от сурова тиква, има високо пречистваща сила. Той помага за изчистване на натрупваните артериални депозити и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Препоръчва се и срещу атеросклерозата.
Тиквата е изключително богата на калций. Сок от сурова тиква, с броколи и моркови, е изключително добра комбинация за здрави кости.
Тиквата се препоръчва още при пептична язва. В нея е налична правилната комбинация от лечебни свойства, които успокояват стомашно-чревния тракт, като лекуват храносмилателните нарушения. А най-добрият вариант да ги доставите на организма си, е под формата на сок.
Суровият тиквен сок има и изразено диуретично свойство, използва се при сърдечни и бъбречни отоци. Приемът му помага да се отървете от токсините и ненужните вещества. За оптимални резултати се приема в продължение на 3-4 месеца по 1/2 кг тиква в суров вид. Друг вариант е по 1.5 кг варена или печена тиква на денонощие. В ежедневното меню сокът от тиква може да бъде включен като детоксикираща храна.
Доказано е, че тиквеният сок засилва неимоверно имунната система. Приемът му способства увеличаване производството и работата на белите кръвни клетки.
При целенасочено лечение на бъбреците често се използва не меката част, а прясно изцеденият сок от сурова тиква. Приема се по половин чаша на ден. Освен че лекува, сокът успокоява и подобрява съня.
В Индия тиквата има още едно приложение. Доказано е, че воден екстракт от сурова тиква, в съотношение 1:10 000, възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.
Прочетете още:
Красиви с помощта на... тиква!
Как да си направим есенен десерт с тиква
Да се запознаем със здравословната страна на тиквата
Различни приложения на тиквата