Ако не знаете какво е скаморца, то сигурно името ви звучи като вид насекомо, латинско наименование за обрив или античен музикален инструмент.
Реално обаче скаморцата е вид италианско сирене и колкото да ни е непознато на нас, толкова в Италия го тачат и похапват.
Формата на скаморца е доста интересна – малки, крушовидни „бомбички“.
Самото сирене се прави предимно от краве мляко. Характерно е за италианската кухня, но най-много го обичат (и произвеждат активно) в южните части на страната – районите на Пулия и Кампания.
Интересното за скаморцата е, че това сирене е първи братовчед на моцарелата.
Натурално или пушено, то може да се консумира както директно (като мезе), така и в състава на различни ястия (като ризото, например).
Крушовидната форма на сиренето идва от начина му на изсушаване – първоначалната кръгла „бомбичка“ се пристяга и се слага да изсъхне.
После гравитацията си казва думата и крушовидната форма е готова.
Опушената скаморца се нарича Scamorza Affumicate и има добре изразени опушени и ядкови нюанси.
Натуралната скаморца е идеална за съчетаване с бели вина, както и розе.
Пино Блан и Траминер са чудесна компания за това сирене.
Пушената скаморца има по-силен вкус и аромат, затова успешно се съчетава с ядки и ароматни вина – от червените Пино Ноар, а от белите Шардоне.
Свързани статии:
Вкусът на Италия
Маринована моцарела
10 неща, които да не правим в Италия
Най-популярните италиански пици