Бобът намалява с 35% риска от нарушаване на метаболизма, водещо до затлъстяване, установиха учени.
От десетилетия се знае, че бобовите култури имат изключително нисък глюкозен индекс.
Хлябът, тестените изделия и картофите са богати на въглехидрати, но ако редовно консумираме боб, леща и грах, ще получим само половината от захарта, която бихме приели чрез въглехидратите от продуктите, съдържащи бяло брашно.
Нови изследвания показват, че бобовите храни редуцират с 35% риска от метаболитен синдром, който е свързан с опасността от диабет и наднормено тегло.
Експертите препоръчват да консумираме хляб само на закуска, което ще повдигне нивата на кръвната захар и инсулина. След това е добре да добавим в менюто си въглехидрати под формата на леща, грах или боб, които не съдържат толкова много захар, а са богати на витамини, микроелементи и фибри.