Ако сте от почитателите на зеленчуците и свежите салати, може би сте чували за растението кресон.
То е известно още като поточарка или мокреш, поради това, че расте край извори, планински потоци и реки. Среща се из цялата страна до 1500 м надморска височина.
Кресонът има редица полезни свойства, основното от които е, че е богат източник на витамин С. Може да се използва като билка, а също и пресен в редица блюда.
Някои специалисти го квалифицират като листен зеленчук, тъй като в Южна Европа и Средния Изток е широко използван като съставка за разнообразни салати.
От Bellasugar.com споделят няколко начина, по които можете да използвате кресон в кухнята.
Най-важното е старателно да го измиете. След това имате свободата да го прибавяте към всякакви храни.
В свежа салата той пасва чудесно, както и като гарнитура на месо. Спокойно можете да го добавите към моркови, зеле и краставица, ако си правите зелен шейк или да го включите към съставките на зеленчуковата супа.
Също така, можете с кресон да украсите основното ястие или да го добавите като свежа зеленина в сандвича си.
Тъй като това растение много се доближава до спанака, чудесно се комбинира със сьомга или говеждо, например.