
Благодарение на многобройните публикации хората са започнали да се замислят все повече за здравето и в частност за намаляване на употребата на сол, но все още мнозина забравят за количествата, съдържащи се в готовата продукция, чрез която човек приема около 3/4 от солта.
Така например сандвичите, готовите полуфабрикати, кетчупът и сосовете, пицата са сред най-сериозните източници на "скрита" сол, добавят експертите по хранене, пише "Здраве.bg".
По тази причина Агенцията по стандартизация на храната в САЩ (Food Standart Agency) вече е издала препоръки и пусна серия от рекламни клипове, призоваващи хората да контролират съдържанието на сол в продуктите, които купуват.
Според Агенцията продуктите от еднакъв вид могат да имат доста различно съдържание на сол и потребителят е добре да избере тези, в които солта е най-малко.
Освен пицата и сосовете, богати на сол са колбасите, кренвиршите, шунката, чипсовете, ядките и сухарите.
Анкета, проведена сред възрастното население на Великобритания пък, показва, че само 40% от хората четат етикетите и проверяват наличието на сол в продукта, който купуват.
Само 14% от запитаните са отговорили правилно, че грам натрий е повече от грам сол. Масово хората погрешно са убедени, че два такива продукта съдържат еквивалентно количество сол.
Експертите настояват, че ограничаването на употребата на сол е "най-добрата услуга, която човек може да направи на сърцето си".