Канелата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер, откриха изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара, цитирани от българската информационна агенция "БГНЕС".
Ароматната подправка, добре позната на кулинарните любители по света и у нас, има и немалко лечебни свойства. Канелата може да изиграе значителна роля в борбата с коварната болест, която засяга все по-голяма част от възрастното поколение.
Двете съединения, съдържащи се в нея - епикатехин и цинамалдехид - са в състояние да спрат необратимите процеси в организма, които предизвикват промени в мозъка.
Учените обаче трябва да извървят дълъг път, за да разберат как точно канелата спира развитието на болестта на Алцхаймер. Затова не е добре да прекалявате с подправката в желанието си да предпазите вашите мозъчни клетки, предупредиха експертите.
Медицинските анализи показват, че освен върху мисленето и паметта, вкусната и ароматна съставка има благоприятен ефект и по отношение на нивото на кръвната захар, което е важно за хората, страдащи от диабет.