Вкусната диня е един от плодовете, който най-успешно ни спасява през летните месеци. Здравословното хранене отрича динята да бъде смесване с други продукти.
Но все пак има хора, които много обичат необичайните комбинации между сладко и солено. В последно време и в кулинарията могат да се открият много такива рецепти, в които двата вкуса са смесени – в сладкишите се намира място за зеленчук, а някои плодове се използват за основни ястия.
Плодовете също могат да се съчетават с нещо солено – комбинацията на диня и месно филе е много интересна. Вероятно ще се оцени, обаче, само от хората, които по принцип харесват по-нестандартните хранителни колаборации.
Можете да си направите чудна лятна салата за мастиката. За целта ще ви бъде необходима диня – колкото по-сладка, толкова по-добре, шепа зелени маслини и твърдо сирене. Нарежете на кубчета голямо парче диня, след това към нея добавете сиренето, което сте нарязали в същия размер. Накрая поръсете с маслините, на които сте премахнали костилките. По желание можете да залеете салатата със зехтин, разбъркайте внимателно и сложете в хладилник хубаво да се изстуди.
Друга вкусна салата можете да си направите с козе сирене, диня и малко рукола – пригответе салатата на същия принцип, като нарежете продуктите и смесите в купа. По желание можете да подправите и със съвсем малко сух босилек. Ако не сте фен на козето сирене, сложете сирене фета.
Интересно е и следващото предложение – т.нар. динено гаспачо. Сложете в купа 1 ч.ч. портокалов сок, по 1 краставица, зелена пиперка, малка глава лук и скилидка чесън. Добавете в друг съд около 150 грама диня и съвсем малко босилек за аромат, както и зехтин – пасирайте. След това сложете останалите продукти и пасирайте до получаването на пюре. Добавете накрая малко сол и черен пипер. Тази супа се консумира изстудена.
Можете да си запечете парчета диня и на скарата – за целта ще са ви нужни шишчета, където да нанижете по две парчета на всяко. Сложете ги на скарата да се запекат – за около 3 минути от всяка страна. През това време подгответе в купичка 1 с.л. пчелен мед, 200 г крема сирене, сок от лимон и кора, съвсем малко сол, няколко лъжици зехтин. Сложете в купички от сместа и до нея шишче с диня.
Последното ни предложение е за класическата комбинация на диня и прошуто – нарежете динята на малки хапки, обвийте с парчетата колбас и завършете с коктейлна клечка.
Да ви е сладко! Пардон... Да ви е динено!