Пицата е може би най-популярното италианско ястие, което жъне успех по цял свят. Един от основните фактори, допринесли пицата да се превърне в най-обичаното хапване за малки и големи е, способността ѝ да се приготвя лесно и да е винаги различна.
Друго нейно предимство, заради което я обичаме толкова много, е това, че е достъпна и не е нужно да разполагате с цяло състояние, за да се поглезите с италианския специалитет.
Въпреки че в днешно време съществуват хиляди разновидности на пицата, най-вкусната ще си остане в Италия, където е създадена още преди векове от древните римляни.
Интересен факт е, че голяма част от италианските майстори не одобряват в пицата да се слагат десетки различни съставки, защото така се разваля магията на тестеното изделие. Например, никъде в Италия няма да срещнете пица с ананас, тъй като това е изцяло американска разновидност.
Освен това, на италиански “peperoni” означава чушки. Ето защо, ако сте в Италия и си поръчате такава пица, сервитьорът би чул “чушки” и в никакъв случай не биха ви донесли пица с шпеков салам пеперони, защото такъв не съществува.
Ето кои са най-популярните пици в Италия, които определено си струва да се опитат:
Пица Маргарита
"Маргарита" е класическа разновидност на пицата, която се приготвя със сравнително малко съставки – пресни резени домати, пармезан, моцарела, чесън. Италианците я предпочитат заради по-ниската ѝ калоричност в сравнение с останалите разновидности. Традиционно се пече на фурна с дърва.
Пица Неаполитана
Тя е най-автентичната и е създадена в родината на пицата - Неапол. Съдържа домати, чесън, босилек, риган, моцарела и аншоа - типични за региона продукти.
Пица Куатро формаджи
В превод името ѝ означава "четири сирена" и съдържа, освен доматен сос, моцарела, пармезан, горгонзола и проволоне. Накрая, за завършек, се посипва тънка струйка зехтин.
Пица с прошуто
Както става ясно и от самото ѝ име, тази пица съдържа освен домати и зехтин, и популярната в Италия шунка "Прошуто". Добавя се и италианско сирене, като за препоръчване е то да бъде Рикота. Често обаче то се замества с моцарела, като по-популярна и достъпна.
В някои райони на Италия допълват плътния вкус на съставките с пресни листенца рукола.
Днес тези пици са навлезли в кулинарната култура и на българите като често пъти на наша територия оригиналната рецепта се видоизменя и в резултат на това понякога се получават доста по-успешни "шедьоври", вдъхновени от италианските традиции.