С каквито и засукани ястия да се опитаме да изненадаме себе си и околните, никога няма да изкачим майсторските кулинарни върхове, ако обезличим вкуса и онзи възбуждащ набора ни от сетива аромат. Но за да не претърпим подобно фиаско - трябва да съумеем да подберем точните подправки. Затова хем ще ви предоставим списък с едни от най-добре овкусяващите сред тях, хем ще съчетаем списъка със силата на здравеносния им показател.
Канела
Сладкото, подканващо и невъзможно за сбъркване ухание на тази, идваща от Шри Ланка, подправка лекува какви ли не телесни неразположения. В китайската медицина, например, канелата благоприятства за по-добрата работа на далака, панкреаса, стомаха, пикочния мехур и бъбреците, а освен това може да овладее и гаденето при менструални болки. Но най-популярното сред свойствата й е контролирането на високото кръвно налягане.
Джинджифил
Може би това е най-употребяваният корен сред човешките същества. Чудодейните му способности започват със стимулирането на храносмилателните процеси и предпазването от повръщане, за да стигнат до надеждното успокояване на нервите и неговите имуностимулиращи функции при простуди.
Куркума
Тази азиатска подправка в жълт цвят е сериозен източник на бета-каротин (витамин А), калций, желязо, фосфор и йод, както и витамините С, B1, В2, ВЗ. Куркумата е неоспорим естествен антибиотик, засилващ имунитета ни до неузнаваемост, а освен това нормализира и нивата на кръвната захар.
Кардамон
Той е братовчед на куркумата, защото и двете растения са от семейство Джинджифилови. Кардамонът е широко разпространен в Индия, а по отношение на полезните му действия няма как да не споменем облекчаването на кашлицата, цялостната интоксикация на организма и качественото стимулиране по отношение на дейността на стомашно-чревния тракт.
Карамфил
Индонезия пък е неговата родна земя. Мирисът му от бабините компоти с дюли никога няма да се изпари в съзнанието на редица от нас, но успеваемостта му се крие най-вече, ако става въпрос за тонизиране на бъбреците, стомаха и панкреаса.
Кимион
Първите негови добиви са били извършвани на териториите около Средиземно море, а по-здравословен показател той получава отлични оценки в премахването на смущаващите газове и досадните колики, пречистването на черния дроб и облекчаването на главоболието.