Касисът, познат още като " френско грозде", е плодно растение.
Представлява невисок храст, който достига около метър на височина. Листата му са широки и силно нарязани. Цветовете на касиса са дребни и се отличават от цветовете на останалите растения със зеленикавия си цвят.
Плодовете му са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде.
Въпреки че широко се култивира като плодно растение, касисът има много ограничено естествено разпространение у нас.
Плодът е кисел или сладко-кисел и притежава същата миризма, каквато и листата.
Касисът е най-богат на витамини измежду всички останали плодове. Ако човек изяде 50-60 зърна на ден, организмът му няма да има нужда от повече витамини.
Френското грозде е 4-5 пъти по-богато на витамини от лимоните и ягодите, 10 пъти от ябълката, 20 пъти от вишната и 100 пъти от гроздето. Съдържа най-много витамин С, който улеснява храносмилането.
От плодовете на касиса се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино и др.
При преработката на плодовете витамин С се запазва добре в продуктите.
Пъпките, листата и клонките на касиса също съдържат витамини.
От листата и клонките му се получава отвара, която се използува при простуда и други подобни заболявания.
Прочетете още:
За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.