Според шведско проучване консумирането на една наденица или 50 г бекон дневно увеличава риска от рак на задстомашната жлеза с 20 процента. Учените са установили, че дори и малки количества от тези месни продукти са способни да доведат до това коварно заболяване.
Много често този тип рак е наричан "тихият убиец", защото болният не показва никакви симптоми в началния етап на болестта, която е един от най-трудно лечимите видове рак.
Като основни причинители на проблема се смятат пушенето, злоупотребата с алкохол и наднорменото тегло, но скандинавските изследователи вече добавиха и приема на технологично обработено месо към виновниците за това здравословно страдание.
В проучването са участвали над 6000 пациенти с рак на задстомашната жлеза, а данните разкриват също, че по-голямата консумация (над 500 г седмично) на червени меса може пък да доведе до ракови заболявания на тънките черва.
"Ракът на панкреаса е с много висока смъртност и е важно да разберем как по-успешно да се предпазим от него", допълва професор Сузана Ларсон, която е част от екипа, провел научния експеримент.