Здравословното хранене е много популярна тема днес.
Много хора са се вкопчили в идеята да консумират скъпи, набедени за здравословни, продукти, които почти никога не са местно производство.
Спестяваме си любимия шоколад, за да купим съвършено изглеждаща, опакована „био“ краставица от Холандия.
Отвсякъде слушаме предупреждения:
"Месото е пълно с опасни хормони."
"В рибата се съдържа живак."
"От консумирането на пържени храни може да хванете рак."
"Тортата за рождения ви ден може да ви докара диабет."
"В лютеницата има опасни Е-та."
"Кокошите яйца увеличават лошия холестерол."
"Зеленчуците в супермаркета са пръскани с опасни препарати".
"Алкохолът причинява сърдечно-съдови заболявания."
Става така, че предупрежденията стават повече от предимствата. Когато подсъзнателно си мислим колко е вредна дадена храна, ние сами си навличаме здравословни проблеми.
Изведнъж вкусното парченце черен шоколад, който би трябвало да ни достави удоволствие, се превръща в източник на неимоверен стрес. „Ами сега, с колко килограма ще напълнея?“ „Четох в една книга , че сладкото причинявало рак.“
Тези унищожителни мисли разболяват тялото. Ние, а не храната, си докарваме болестите.
Храненето трябва да бъде удоволствие. Вместо това, с всяка хапка, ние се стресираме все повече и повече.
После се чудим как някой е доживял до 100 години с чаша вино всеки ден.
Хубаво е да се храним здравословно. Да, препоръчително е да си отворим очите за опасните химикали. Задължително трябва да четем етикетите на стоките.
Но преди всичко трябва да се замислим какво ни дава храната и да сме благодарни за полезните вещества, които приемаме.
Едно парченце хубав черен шоколад на ден повишава настроението. Няма нужда да го изяждаме целия.
Една чаша кафе на ден има добри антиоксидантни свойства. Не е необходимо да се пристрастяваме и да пием по 5 на ден.
Консумирането на 50 г сьомга един път в седмицата повишава нивата на полезните Омега-3 мастни киселини.
Зеленчуците са пълни с полезни витамини, които повишават имунитета и можем да ги ядем в големи количества.
Здравословното хранене е изразяване на любов и благодарност към тялото с всяка хапка. Важно е да се научим да се храним рационално и да не лишаваме организма си от нищо.
Също така да избягваме консумирането на вредна храна под действие на емоции или в трудни моменти.
Затова следващият път когато партньорът ви ядоса, не грабвайте шоколада, а плодовете.
Оставете шоколада за по-приятни моменти.
Автор: Ирина Митева
Прочетете още:
Как да различим био продуктите