Дюлята - Cydonia oblonga, е единствен представител на рода Cydonia. Това е широколистно листопадно растение, което прилича на храст или невисоко дърво. Подобно на други розоцветни растения, дюлата освен същинските плодове образува и лъжлив "крушовиден" или "ябълковиден" плод.
Като овощна култура, дюлята е била позната от дълбока древност - около2000 г. пр. н. е. За нейна родина се смята Кавказ или Северен Иран. Там тя и сега се среща в диво състояние. Но нейните плодове са едри едва колкото орех и не могат да се ядат. От там през седми век пр. н.е. този мъхав и много ароматен плод е пренесен в Гърция, Рим, Тракия. Днес тя е разпространена из целия свят, но се отглежда най- вече в средиземноморските държави, на Балканския полуостров, в някои страни от Азия и САЩ.
Дюлевият плод е богат на захари (предимно фруктоза), на органични киселини, пектинови вещества, слузести вещества и целулоза. Има много витамини - най-силно е присъствието на РР, С и Е. От минералните соли, най-голям дял се пада на калия, следван от калция и фосфора. От микроелементите впечатлява изобилието на мед - 140мг на 100гр плод.
От органичните киселини в най-голямо количество е ябълчната, след което се нарежда винената. Етеричните масла придават специфичния приятен аромат на плода, а пектиновите вещества са със силно изразен благоприятен ефект върху стомаха и червата.
Именити древни лекари Хипократ, Гален, Авицена са предписвали пресни дюли, сок или мармалад от тях като ободряващо, апетито възбуждащо средство и при различни стомашни смущения. Отвара от дюлеви плодове и семена и днес се препоръчва при стомашни разстройства и кръвотечения.
Лечебният ефект се дължи на пектиновите и дъбилни вещества. За болните от белодробна туберкулоза дюлята е особено полезна, а пък печена се препоръчва като затягащо средство.
Как да я избирате
Избирайте плодове, които са големи, твърди и жълти, без зелени участъци.
Съхранение
Не изискват специални начини на съхранение
Употреба
Поради високото си съдържание на пектин, дюлята се използва най-вече за приготвяне на мармалади, желета и сладка. Обелете я и й извадете сърцевината.
Приготвяне
При печене е готова след около 50 минути, а при варене за около около 10-15 минути.