Дълги години хората с уж добър вкус гледаха с пренебрежение онези, които добавят кетчуп към всяко ястие.
Оказва се обаче, че любителите на доматения сос са извличали допълнителна полза от него, освен вкусовите качества, защото са доста по-младолики от своите връстници, бърчещи нос при споменаването на "тази американска измишльотина".
Откритието е дело на германски учени от берлинската болница "Шарите", които са установили, че каротиноидите, съдържащи се в домати, моркови и чушки, са едни от най-добрите антиоксиданти.
Тези антиоксиданти предпазват кожата от стареене вследствие на атаките на свободните радикали.
Това са вредни кислородни молекули, повлияни от ултравиолетовите лъчи на слънцето или пък от тютюнев дим, които разграждат колагена в кожата, правят е по-малко еластична и я карат да старее по-бързо.
Приемайки антиоксиданти, човек се предпазва от тези радикали. Лошото е, че по-голямата част от антиоксидантите не се произвежда от организма, а трябва да се набавят чрез храната.
И точно тук се появява положителната роля на доматите, морковите и чушките.
При изследванията е било доказано, че изяждането на големи количества от тези зеленчуци, особено в концентрирана форма като кетчуп, води до осезаемо покачване на нивото на каротиноиди в кожата.
Най-добре те се приемат чрез обработени зеленчуци – варени моркови, доматен сос, пиперена паста.
Не бива обаче да излагаме каротиноидите на високи температури, затова е по-добре зарзаватът да бъде сварен на пара. За още по-добър резултат към него трябва да се добави и мазнина.
Учените правят извода, че за по-малко бръчки е по-разумно да се изяде порция спагети с доматен сос, отколкото два нарязани сурови домата.