Многобройните ползи на нектарините

Нектарините са познати на човечеството от 2000 години насам
Снимка: Thinkstock

Нектарините са много близки роднини на прасковата, а в миналото са ги наричали "персийска слива". По своята същност нектарините са сорт праскови с гладки люспи, чиято родина е Китай. Нектарините са група прасковени сортове, а плодовете нямат мъх.

Станали са известни в Европа едва в епохата на късното Възраждане, когато мореплавателите са започнали да ги пренасят в различни страни. В Америка и източните държави нектарините са известни от около 2000 години, пише "Gotvach.bg".

Името им идва от гръцката дума "нектар". Нектарините са едни от най-вкусните, ароматни и сочни летни плодове. Изключително полезни и богати на витамини, те имат заслужено място в лятното ни меню.

Състав
Нектарините не съдържат холестерол и натрий, имат много ниско съдържание на мазнини. Те съдържат повече фосфор и калий от прасковите, богати са на витамин С и А, бета-каротин, фолиева киселина и растителни влакна.

Около 140 г нектарини съдържат 1 г мазнини, 16 г въглехидрати, 0 мг холестерол, 0 мг натрий, 1 г протеини, 10% витамин С, 20% витамин А.

Избор и съхранение
Избирайте плодове с кремаво-жълт цвят. Не купувайте срязани или натъртени нектарини. Имайте предвид, че пурпурната червенина не е признак за зрялост, а просто е характерна за някои сортове нектарини. Добре узрелите нектарини се поддават на лек натиск и са толкова меки като узрелите праскови.

Ако сте купили неузрели нектарини, ги поставете в хартиена кесийка и ги дръжте на стайна температура. Ежедневно ги проветрявайте. Узрелите нектарини се съхраняват в хладилник за няколко дни.

Нектарини в кулинарията
Нектарините се консумират предимно пресни, защото имат много свеж и приятен вкус. Те нямат характерните за прасковите мъхчета, които често предизвикват дразнения.

Нектарините се използват за приготвяне на вкусни десерти и плодови салати, украси на торти, сладкиши, компоти и конфитюри. Добавят се към полезни зърнени закуски. Нектарините придават екзотичен привкус на свинско и пилешко месо. За целта, когато печете пилешко или свинско на скара, добавете и една нектарина, срязана на две. За да не потъмнеят след срязването, нектарините могат да се поръсят с малко лимонов сок.

Здравословни ползи
Едно от най-добрите качества на нектарините е успокояването на нервната система и понижаването на стреса. То се дължи на високите количества калий в този плод.

Те са ниско калорични, което ги прави подходящ плод за спазването на диетични режими. 100 г нектарини съдържат едва 50 калории, така че спокойно могат да се използват за диети или разтоварващи дни.

Специалисти препоръчват нектарините при сърдечносъдови проблеми. Редовната консумация на ароматните плодове подобрява венозната циркулация и тонуса на стените на съдовете. Нектарините се считат за едни от добрите дарове от природата за превенция на някои ракови заболявания.

Нектарините предпазват лигавиците, кожата, очите и сърцето от действието на изключително вредните свободни радикали. Регулират дейността на стомашно-чревния тракт и имат леко слабително действие. Нектарините цялостно укрепват имунната система, затова през летните месеци максимално се възползвайте от тях.

Вкусните плодове действат като своеобразен филтър на бъбреците, очиствайки ги от ненужните вещества и токсини. Благодарение на съдържащите се плодови киселини, нектарините успешно стимулират апетита.

Някои опитни кулинари споделят, че мазната храна се смила много по-добре, ако преди сядането на масата се изяде една нектарина. Веществата, които се съдържат в нея, ще подобрят работата на стомашните жлези.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти